Titlul în Liga Campionilor Concacaf al Sounders crește statura fotbalului din Seattle

SEATTLE — Totul a mers bine pentru Sounders, care au fost împinși printr-o acțiune de aproape două ore de o mulțime de fani Seattle în albastru și verde, care și-au împins puterea electrică caracteristică pe teren.

Era istorie străveche – și părea un efort comun între o echipă și suporterii ei.

De mai bine de 20 de ani, nicio echipă din Major League Soccer nu a câștigat turneul CONCACAF Champions League, care reunește cele mai bune echipe din Statele Unite, Canada, Mexic, America Centrală și Caraibe. Dar Sounders au pus capăt secetei cu o ploaie de ploaie dinspre Pacificul de Nord-Vest: o victorie cu 3-0 asupra Pumasilor din Mexic miercuri.

Care a fost semnificația victoriei?

În timpul pregătirii jocului din această săptămână, managerul general al Sounders, Garth Lagerwey, a numit-o șansa fotbalului pentru nemurire.

În un videoclip promotional, nimeni altul decât iconița retrasă a Seahawks, Marshawn Lynch, l-a numit un „joc grozav (de hotărâre)”. La pauză de miercuri, cu Sounders în frunte cu 1-0, comisarul MLS Don Garber a stat în apartamentul lui de la Lumen Field, m-a privit în ochi și a numit acest joc „mai mare joc din istoria ligii”.

De la înființarea sa în 1996, MLS a căutat să devină o ligă americană de o asemenea calitate încât să poată concura cu puterile mondiale. Dar până acum eșecul a fost un ritual obișnuit de trecere pentru MLS în acest turneu anual, echipele rivale din liga mexicană câștigând ultimele 13 turnee Concacaf.

Ei bine, Sounders au îngropat acele eșecuri miercuri.

Inițial, meciul a fost agitat și blocat de jocul fizic, care a forțat o pereche de Sounders cheie, João Paulo și Nouhou Tolo, să se accidenteze. Dar Seattle a dat dovadă de rezistență. Portarul Stefan Frei, desemnat cel mai valoros jucător al turneului, a susținut o apărare solidă, iar Sounders a menținut atacul până când atacantul Raul Ruidiaz a marcat pe un șut deviat la sfârșitul reprizei. În minutul 80, Ruidiaz a mai adăugat un gol la un contraatac lin.

Nicolás Lodeiro a pecetluit victoria cu un gol în minutul 88 și a alergat la tribune pentru a sărbători în mijlocul unei frenezii a fanilor.

Câștigătorul califică echipa pentru Cupa Mondială a Cluburilor FIFA, un turneu plin de regale din fotbal. Chelsea, în Premier League, a câștigat ultima. Liverpool sau Real Madrid vor reprezenta atunci Europa. Doar a fi în aceeași remiză cu echipele cu acel pedigree este cu totul nou pentru MLS.

Așa că se cuvine ca Sounders să conducă liga în această nouă prăpastie. De când au intrat în MLS într-un val de expansiune în 2009, au încântat orașul bogat în fotbal câștigând două campionate din Cupa MLS în patru runde până la finală. Seattle a condus liga în prezență pentru toate sezoanele, cu excepția celor două, fanii din zonă aducând aceeași fervoare lui Lumen ca fanii Seahawks. Poate mai mult. Un record de turneu, 68.741 de fani s-au dovedit să urmărească echipa gazdă înfruntându-se pe Pumas. O miercuri seara.

Cum a devenit Seattle un gigant al fotbalului american?

Nu există un singur răspuns. O parte din aceasta este istoria orașului de a îmbrățișa neconvenționalul și scandalosul – care încă descrie fotbalul profesionist în contextul sportului american. Seattle a dat naștere la Boeing și Microsoft, Starbucks și Amazon. El a dat lumii grunge rock-ului și Quincy Jones. Jimi Hendrix a mers la liceu la trei mile de Lumen Field. Bruce Lee și-a perfecționat abilitățile de arte marțiale la doar câțiva pași.

Una dintre marile sale opere de artă este o sculptură troll care stă sub un pod. A devenit obișnuit să-l draperii într-o eșarfă mamut albastru și verde Sounders înainte de marile jocuri.

Dragostea acestui oraș pentru fotbal în toate formele sale – de la Sounders la OL Reign of NWSL, colegii și ligi de juniori – este, de asemenea, produsul unui trecut specific și al unei echipe specifice: Seattle Sounders originali ai dispărutului fotbal nord-american. Ligă.

Din 1974 până în 1983, aceste echipe Sounders au făcut parte din primul efort de bună-credință de a aduce o competiție cu mize mari din Statele Unite în fotbalul profesionist din această emisferă.

Dacă mă întrebați pe mine, un nativ din Seattle care a crescut în acele vremuri, eu spun că dragostea a început, mai precis, cu un singur joc.

De când aveam 9 ani, îl numesc Jocul Pelé. Atunci am luat un autobuz pentru a viziona această versiune originală a Sounders. Data a fost 9 aprilie 1976, primul eveniment sportiv organizat vreodată în Kingdome, acum demolat.

O mulțime de aproape 60.000, atunci cea mai mare din istoria fotbalului nord-american, a urmărit Seattle găzduind New York Cosmos și liderul său, cel mai mare jucător de fotbal pe care l-a văzut vreodată: Pele. Black Pearl, așa cum era cunoscut, venise la NASL pentru a sărbători o ultimă strofă a carierei sale – și ca ambasador pentru a declanșa jocul în America de Nord. Nu-mi amintesc detaliile acelui joc pe cât îmi amintesc că am fost impresionat de brazilianul agil și puternic.

Pelé nu a dezamăgit. El a marcat două goluri într-o victorie cu 3-1.

Jocurile de noroc au fost un prevestitor. Acești jucători timpurii Sounders au devenit rapid legende locale, țesute adânc în țesătura orașului. La vremea aceea, mi se părea că un sondaj vizita fiecare clasă din fiecare școală publică. În 1977, Sounders au călătorit la meciul pentru titlul Soccer Bowl al ligii. Jucați într-o casă plină din Portland, Oregon, la trei ore de mers cu mașina spre sud, au pierdut în fața lui Cosmos, cu 2-1, în ultimul joc de neprezentare pe care Pele l-a jucat vreodată.

„Încă mai am tricoul lui”, a spus Jimmy McAlister într-un interviu telefonic. Aproape că puteam vedea zâmbetul din vocea lui. A Fundaș al acelei echipe din Seattle și Rookie al anului NASL în 1977, McAlister mi-a spus că a avut curajul să-i ceară lui Pelé legendarul său tricou cu numărul 10. Tricoul este acum în seiful lui McAlister.

„Oamenii mă sună din când în când, dorind să-l cumpere”, a spus el. Nu este de vânzare. Unele lucruri valorează mai mult decât banii. Tricoul conține memorie și suflet.

McAlister iubește sunete moderne. El le-a lăudat coeziunea, etica în muncă și talentul în creștere. Crescut în Seattle, el este unul dintre mulții Sounders care au rămas în oraș după ce s-au încheiat zilele lor de joc. În aceste zile, el conduce unul dintre cele mai importante cluburi de dezvoltare pentru juniori. Mulți alții au rămas să predea jocul, antrenând la clinici și în licee și colegii. Unii au ajutat la ghidarea unei echipe din ligă minoră, acum dispărută, numită și Sounders.

Ei au menținut fotbalul în viață în timpul celor două decenii dintre dispariția NASL și nașterea MLS.

Miercuri seara, la aproape o oră după meci, fanii au rămas la Lumen Field. Vaste ramuri din ele. Cântece vesele răsunau pe câmpul acoperit cu confetti. Jucătorii au răspuns ridicând trofeul de aur al Ligii Campionilor. Spre deosebire de acel joc Kingdome din 1976 – originalul Sounders versus strălucitorul, plin de stele Cosmos – acest meci nu a fost memorabil din cauza adversarului. A fost memorabil datorită echipei locale, care tocmai s-a trecut pe harta internațională. Și asta l-ar face cu siguranță pe Pele, cel mai mândru ambasador al fotbalului de mult timp, mai mult decât puțin mândru.

Add Comment