Startup-urile strâng milioane pentru rovere lunare și minerit de asteroizi

WASHINGTON — Două startup-uri au strâns recent un total de 25 de milioane de dolari în runde de finanțare pentru a avansa planurile pentru misiuni lunare și asteroizi, arătând interesul continuu pentru startup-urile spațiale, în ciuda incertitudinii mai largi de pe piață.

Lunar Outpost a anunțat pe 24 mai că a strâns o rundă de finanțare de 12 milioane de dolari de la mai mulți investitori. Explorer 1 Fund a condus runda cu participarea Promus Ventures, Space Capital, Type 1 Ventures și Cathexis Ventures.

Lunar Outpost, cu sediul în Golden, Colorado, va folosi finanțarea pentru a continua dezvoltarea unei linii de rover-uri lunare robotizate. Compania lucrează la primul său rover, Mobile Autonomous Prospecting Platform (MAPP), care se va lansa pe aterizatorul lunar IM-2 al Intuitive Machines în 2023. Un al doilea rover va fi lansat pe un alt dispozitiv de aterizare Intuitive Machines în 2024, ambele făcând parte din NASA. Programul de servicii de încărcare utilă lunară comercială.

Finanțarea „ne permite să construim următoarea clasă de sisteme robotizate pe Lună”, a declarat Justin Cyrus, CEO al Lunar Outpost, într-un interviu. În timp ce roverele MAPP cântăresc între 10 și 20 de kilograme fiecare, compania își propune un rover mai mare, cu o greutate de 100 până la 200 de kilograme, capabil să funcționeze ani de zile pe suprafața lunară.

„Avem deja prototipuri specifice Pământului din această clasă”, a spus el. „Ceea ce ne permite să facem este să clasificăm aceste tehnologii în spațiu și să aliniem o misiune sau două”.

Cyrus a spus că compania intenționează să aibă primul dintre cele mai mari rover-uri robotizate gata să zboare până la sfârșitul anului 2023 sau începutul lui 2024. Lunar Outpost intenționează să anunțe o a treia misiune rover pe Lună în această vară, a spus el, dar a refuzat să spună dacă va fi. pentru roverul mai mare sau alt rover MAPP.

Pe lângă dezvoltarea roverelor lunare, Lunar Outpost a dezvoltat și o linie de monitoare de mediu numite Canary pentru aplicații terestre. Această linie este profitabilă și Cyrus a spus că compania va lua în considerare utilizarea unei părți din finanțare pentru a extinde aceste monitoare pe noi piețe.

„Nu eram într-o situație în care trebuia să strângem fonduri. Nu aveam nevoie de bani pentru a supraviețui”, a spus el, alegând să lucreze cu acești investitori pentru a crește afacerea și a-și valorifica expertiza tehnică și de afaceri. „Am ales să strângem fonduri de la acești investitori, deoarece ei oferă o valoare substanțială pentru a ne ajuta să ajungem pe Lună într-un mod durabil”.

Lunar Outpost a câștigat, de asemenea, un premiu NASA în 2020 pentru colectarea de mostre și transferul acestora către NASA. Lunar Outpost a oferit doar 1 dolar pentru mostrele sale și în august anul trecut a primit o plată de referință sub forma unui cec de 10 cenți, prezentat lui Cyrus de administratorul NASA Bill Nelson la Simpozionul spațial din Colorado Springs.

„Acel cec de 10 cenți a ajutat la activarea cecului de 12 milioane de dolari”, a spus Cyrus, „arătându-le oamenilor că cea mai respectată agenție spațială din lume se uită la resurse”.

Un alt startup a strâns bani pentru ambiții dincolo de lună. AstroForge, cu sediul în Huntington Beach, California, a anunțat pe 26 mai că a strâns 13 milioane de dolari în runda de finanțare condusă de Initialized Capital, cu investiții de la Seven Seven Six, EarthRise, Aera VC, Liquid 2 și Soma.

Startup-ul, care face parte din acceleratorul de afaceri Y Combinator, intenționează să arunce o privire nouă asupra exploatării de asteroizi, folosind tehnologia proprietară despre care se spune că poate permite extragerea de metale din grupul D. platină din asteroizii din apropierea Pământului.

Companii anterioare, cum ar fi Deep Space Industries și Planetary Resources, au încercat să exploateze asteroizi în urmă cu câțiva ani, dar nu au reușit să treacă de orbita Pământului și de primele runde de finanțare. Matt Gialich, co-fondator și director executiv, a declarat într-un interviu că costurile mai mici de lansare și disponibilitatea mai mare a componentelor satelitului fac mai ușoară și mai ieftină dezvoltarea navelor spațiale, permițând companiei să se concentreze pe tehnologiile specifice de care are nevoie pentru exploatarea asteroizilor.

Prima misiune a companiei, programată pentru lansare la începutul anului 2023, va pune pe orbită un cubesat de șase unități dezvoltat de compania britanică OrbAstro într-o misiune de partajare a SpaceX. Această navă spațială va transporta ceea ce Gialich numește „material asemănător asteroizilor” din care compania va încerca să extragă metale din grupul platinei folosind tehnologia sa. El a refuzat să intre în detalii specifice tehnologiei.

O a doua misiune, lansată încă din vara anului 2023, ar zbura deasupra unui asteroid pentru a testa nava spațială și instrumentele și pentru a identifica potențiale ținte pentru misiunile miniere ulterioare. Pe un program de „undă verde”, fără eșecuri sau alte eșecuri, el a spus: „Suntem la cinci ani până la lansarea acestui [mining] misiune și la cinci ani și jumătate după ce ne-am făcut extracția.

El insistă că compania a învățat din eșecurile întreprinderilor miniere anterioare concentrându-se pe nave spațiale mai mici și mai ieftine. „Toți acești băieți vor să construiască o navă spațială de 600 de metri lungime și de mai multe miliarde de dolari și vor obține metal în valoare de un trilion de dolari”, a spus el, amintindu-și conversațiile cu investitorii. „Credem că putem face asta gândindu-ne la asta foarte diferit”.

Un fost angajat al unei companii miniere de asteroizi este sceptic. „Mi se pare că istoria exploatării de asteroizi se repetă”, spune Elizabeth Frank, un om de știință planetar care a lucrat anterior la Planetary Resources, a postat pe Twitter 31 mai. Ea a ridicat mai multe probleme, inclusiv dificultăți în extragerea metalelor din grupul de platină din asteroizi, dificultăți în identificarea acestor metale folosind instrumentele de teledetecție existente și lipsa de experiență în lucrul cu asteroizii metalici.

„Le doresc cu adevărat tot ce este mai bun – au de lucru pentru ei”, a concluzionat ea.

Add Comment