Priviți un roi de drone care urmărește în mod autonom un om printr-o pădure deasă

Oamenii de știință de la Universitatea Zhejiang din China au dezvăluit un roi de drone capabile să navigheze printr-o pădure densă de bambus fără ghidare umană.

Grupul de 10 drone de dimensiunea palmei comunică între ele pentru a rămâne în formație, împărtășind datele culese de camerele de la bord cu senzor de adâncime pentru a mapa împrejurimile lor. Această metodă înseamnă că, dacă calea din fața unei drone este blocată, aceasta poate folosi informațiile colectate de vecinii săi pentru a trasa o nouă rută. Cercetătorii notează că această tehnică poate fi folosită și de roi pentru a urmări un om care se plimbă prin același mediu. Dacă o dronă pierde din vedere ținta, altele sunt capabile să urmeze traseul.

În viitor, scrieți oamenilor de știință într-un articol publicat în jurnal Robotica stiintifica, roiuri de drone ca aceasta ar putea fi folosite pentru asistență în caz de dezastre și studii ecologice.

„În timpul dezastrelor naturale precum cutremure și inundații, un roi de drone poate căuta, ghida și livra provizii de urgență celor prinși”, scriu ei. „De exemplu, în timpul incendiilor de pădure, multicopterele agile pot culege rapid informații dintr-o vedere apropiată a liniei frontului, fără riscul de rănire a oamenilor”.

Cu toate acestea, experții spun că lucrarea are și un potențial militar clar. O serie de țări – în primul rând SUA, China, Rusia, Israel și Marea Britanie – dezvoltă în prezent roiuri de drone care ar putea fi folosite în timp de război. Armata tinde să citeze supravegherea și recunoașterea drept cele mai comune aplicații ale acestei meserii, dar aceeași tehnologie ar putea fi, fără îndoială, folosită pentru a urmări și ataca atât combatanții, cât și civilii.

O ilustrație din articol care arată modul în care mai multe drone pot fi utilizate pentru a urmări o țintă, chiar dacă vederea unei drone este blocată.
Imagine: Robotică științifică / Xin Zhou și colab

Elke Schwarz, lector superior la Universitatea Queen Mary din Londra, ale cărei specialități includ utilizarea dronelor în luptă, spune că cercetarea are un potențial militar clar.

„Abilitatea de a naviga în medii aglomerate, de exemplu, este de dorit pentru o serie de scopuri militare, inclusiv războiul urban”, a spus Schwarz. Marginea. „La fel ca și capacitatea de a „urmărește un om” – aici pot vedea cum aceasta converge cu proiectele care urmăresc să dezvolte capabilități mortale de drone care să minimizeze riscul pentru soldații de pe teren în medii urbane.”

Recentul război dintre Rusia și Ucraina a arătat cât de repede poate fi adaptată tehnologia dronelor pe câmpul de luptă și ce efect devastator poate avea. Ambele părți în conflict folosesc drone de consum ieftine pentru recunoaștere și, uneori, pentru atac. O metodă este să folosiți drone pentru a arunca grenade asupra forțelor opuse. Un videoclip recent a arătat trupelor ucrainene folosind ceea ce pare a fi o dronă DJI Phantom 3 (preț: 500 USD) pentru a arunca o grenadă prin trapa unei mașini despre care se presupune că ar fi condusă de soldați ruși.

Ceea ce face roiurile de drone să fie potențial mai periculoase decât mașinile individuale nu este doar numărul lor, ci și raza de acțiune. Niciun om nu poate controla simultan un roi de 10 drone, dar dacă această sarcină poate fi lăsată pe seama algoritmilor, planificatorii militari sunt mai predispuși să adopte utilizarea acestui tip de sistem autonom în timp de război.

Dronele roi sunt capabile să navigheze prin goluri de până la 30 de centimetri.
Imagine: Robotică științifică / Xin Zhou și colab

În prezent, roiurile de drone sunt limitate în aplicarea lor. Cel mai comun caz de utilizare în lumea reală este crearea unor spectacole de lumini elaborate. Dar în aceste scenarii, dronele urmează căi predefinite în spații deschise, folosind tehnologia de urmărire precum GPS-ul pentru a se localiza.

Cercetările de la Universitatea Zhejiang progresează în acest sens utilizând doar senzori și algoritmi încorporați pentru a controla zborul dronelor fără cartografierea prealabilă a mediului lor. „Este prima dată când un roi de drone a zburat cu succes în aer liber într-un mediu nestructurat, în sălbăticie”, a spus Enrica Soria, cercetător al roiului de drone la Ecole polytechnique fédérale de Lausanne. AFP. Soria a adăugat că lucrarea a fost „impresionantă”.

În lucrarea lor, oamenii de știință notează că abordările roiului de drone tind să urmeze una dintre cele două paradigme de programare: fie „pasăre”, fie „insectă”. Într-un roi de „insecte”, se pune accent pe mișcările rapide, receptive, care necesită mai puțină planificare, în timp ce un roi de „păsări” încearcă să conducă dronele pe căi lungi și curgătoare (acesta din urmă fiind abordarea cercetătorilor). Ambele metode au dezavantajele lor, deoarece gândirea ca un bug necesită mai puțină putere de calcul, dar planificarea ca o pasăre este mai eficientă din punct de vedere energetic. Dar, pe măsură ce capacitatea de calcul a hardware-ului se îmbunătățește, programarea comportamentului păsărilor a devenit mai fezabilă.

Schwarz observă că, în timp ce cercetarea roiului de drone se concentrează adesea pe aceste realizări tehnologice, poate ascunde întrebările mai complicate ale Cum? „Sau” Ce o astfel de muncă ar trebui desfășurată. Ea citează observațiile matematicianului american din secolul al XX-lea Norbert Wiener, ale cărui lucrări au pus bazele dezvoltării IA.

Schwarz spune:[Weiner] a spus – în anii ’60 – că există o focalizare dezastruoasă și o obsesie pentru „know-how”, care tinde să umbrească întrebarea morală pe care ar trebui să ne-o punem: la ce servește? »

Add Comment