Nichelle Nichols, Lt. Uhura din „Star Trek”, a murit la 89 de ani

Nichelle Nichols, care a spart barierele pentru femeile de culoare la Hollywood în calitate de manager de comunicații Lt. Uhura în serialul original „Star Trek”, a murit la vârsta de 89 de ani.

Fiul său, Kyle Johnson, a spus că Nichols a murit sâmbătă în Silver City, New Mexico.

“Aseară, mama mea, Nichelle Nichols, a cedat din cauza unor cauze naturale și a murit. Cu toate acestea, lumina ei, ca și galaxiile antice văzute acum pentru prima dată, va rămâne pentru ca noi și generațiile viitoare să ne bucurăm, să ne bucurăm, să învățați și să fim inspirați, Johnson a scris duminică pe pagina sa oficială de Facebook. „A lui a fost o viață bine trăită și, ca atare, un model de urmat pentru noi toți”.

Rolul său din seria 1966-69 i-a adus lui Nichols o poziție de onoare pe viață printre fanii turbați ai serialului, cunoscuți sub numele de Trekkers și Trekkies. De asemenea, i-a câștigat premiile pentru că a încălcat stereotipurile care limitau femeile de culoare să joace roluri de servitoare și a inclus un sărut interrasial pe ecran cu co-starul William Shatner, care era necunoscut la acea vreme.

Shatner a scris pe Twitter duminică: „Îmi pare rău să aud de dispariția lui Nichelle. Era o femeie frumoasă și a jucat un personaj admirabil care a făcut atât de mult pentru a redefini problemele sociale aici, în Statele Unite și în întreaga lume.

George Takei, care a împărțit cu ea puntea USS Enterprise ca Sulu în seria originală „Star Trek”, a numit-o o pionieră și incomparabilă. „Pentru astăzi, inima mea este grea, ochii mei strălucesc ca stelele pe care acum te odihnești printre cel mai drag prieten al meu”, a scris el pe Twitter.

Impactul lui Nichols a fost simțit cu mult peste colegii săi imediati, iar mulți alți membri ai lumii „Star Trek” și-au transmis condoleanțe pe Twitter.

Celia Rose Gooding, care o interpretează în prezent pe Uhura în „Star Trek: Strange New Worlds”, a postat pe Twitter că Nichols „a făcut loc atâtor dintre noi. Ea ne-a amintit că nu numai că putem ajunge la stele, dar că influența noastră este esențială. pentru supraviețuirea lor.Uită să scuturi masa, ea a construit-o.

Kate Mulgrew, alumna „Star Trek: Voyager”, a scris pe Twitter: „Nichelle Nichols a fost prima. Ea a fost o pionieră care a parcurs un drum foarte dificil cu curaj, har și un foc frumos pe care este puțin probabil să-l mai vedem.

Ca și alți membri ai distribuției inițiale, Nichols a apărut și în șase spin-off pe marele ecran, începând cu „Star Trek: The Motion Picture” din 1979 și a participat la convențiile fanilor „Star Trek”. Ea a servit, de asemenea, mulți ani ca recrutor NASA, ajutând la integrarea minorităților și a femeilor în corpul de astronauți.

Miniatura video Youtube

Nichols a dărâmat barierele pentru femeile de culoare de la Hollywood

Mai recent, ea a avut un rol recurent în serialul de televiziune „Eroi”, jucând-o pe mătușa străbunească a unui băiețel cu puteri mistice.

Filmul original „Star Trek” a avut premiera pe NBC pe 8 septembrie 1966. Distribuția sa multiculturală și multirasială a fost mesajul creatorului Gene Roddenberry către telespectatori că, în viitorul îndepărtat – secolul 23 – diversitatea umană va fi pe deplin îmbrățișată.

„Cred că mulți oameni și-au gândit în suflet… că ceea ce se spunea la televizor în acel moment era un motiv de sărbătoare”, a spus Nichols în 1992, în timpul unei expoziții „Star Trek” la Instituția Smithsonian.

Ea și-a amintit adesea cât de fan a fost Martin Luther King Jr. în emisiune și și-a lăudat rolul. L-a întâlnit la un miting pentru drepturile civile în 1967, într-un moment în care decisese să nu se mai întoarcă pentru cel de-al doilea sezon al emisiunii.

„Când i-am spus că o să-mi fie dor de co-starurile mele și că voi pleca de la spectacol, el a devenit foarte serios și a spus: „Nu poți face asta”, a spus ea pentru The Tulsa (Okla.) World într-un 2008. interviu.

„’Ai schimbat fața televiziunii pentru totdeauna și, ca urmare, ai schimbat părerea oamenilor’”, a spus ea, i-a spus liderul drepturilor civile.

„Acea previziune a doctorului King a fost un fulger în viața mea”, a spus Nichols.

În timpul celui de-al treilea sezon al emisiunii, personajul lui Nichols și căpitanul lui Shatner, James Kirk, au împărtășit ceea ce a fost descris drept primul sărut interrasial difuzat într-un serial de televiziune american. În episodul „Copiii vitregi ai lui Platon”, personajele lor, care s-au bucurat întotdeauna de o relație platonică, au fost forțate să se sărute de extratereștrii care le controlau acțiunile.

00:00

Corespondentul AP Entertainment Oscar Wells Gabriel relatează despre Obit Nichelle Nichols

Sărutul „a sugerat că există un viitor în care aceste probleme nu erau atât de importante”, a declarat Eric Deggans, critic de televiziune pentru National Public Radio, pentru The Associated Press în 2018. „Personajele în sine nu au intrat în panică pentru că o femeie de culoare a sărutat un alb. omule… În acest viitor utopic, am rezolvat această problemă. Suntem dincolo. A fost un mesaj minunat de transmis.

Îngrijorați de reacția posturilor de televiziune din Sud, showrunnerii au vrut să filmeze o a doua imagine a scenei în care sărutul a avut loc în afara ecranului. Dar Nichols a spus în cartea ei, „Dincolo de Uhura: Star Trek și alte amintiri”, că ea și Shatner au ratat în mod deliberat rândurile pentru a forța utilizarea versiunii originale.

În ciuda îngrijorărilor, episodul a fost difuzat fără întoarcere. De fapt, a primit cele mai multe „e-mailuri ale fanilor pe care Paramount le-a primit vreodată în „Star Trek” pentru un episod”, a spus Nichols într-un interviu din 2010 pentru Arhiva Televiziunii Americane.

Născută Grace Dell Nichols în Robbins, Illinois, Nichols ura să fie numită „Gracie”, lucru pe care toată lumea a insistat, a spus ea în interviul din 2010. spune că a vrut să-i spună Michelle, dar a crezut că ar trebui să aibă inițiale aliterative precum Marilyn Monroe, pe care o spunea. Nichols iubea. Prin urmare, „Nichelle”.

Nichols a lucrat mai întâi profesional ca cântăreață și dansatoare în Chicago la vârsta de 14 ani, apoi în cluburi de noapte din New York și a lucrat o perioadă cu trupele lui Duke Ellington și Lionel Hampton, înainte de a merge mai departe. Bess.” Primul dintre mai multe roluri mici de film și televiziune care au condus-o către celebritatea „Star Trek”.

Nichols era cunoscut pentru că nu îi era frică să înfrunte Shatner pe platourile de filmare, când alții s-au plâns că fura scene și timpul camerei. Ei au aflat mai târziu că ea are o mulțime de urmăritori în creatorul emisiunii.

În cartea ei din 1994, „Dincolo de Uhura”, ea spune că l-a cunoscut pe Roddenberry când a jucat în spectacolul său „Locotenentul” și cei doi au avut o aventură cu câțiva ani înainte de a începe „Star Trek”. Cei doi au rămas prieteni apropiați pe viață.

Un alt fan al lui Nichols și al spectacolului a fost viitorul astronaut Mae Jemison, care a devenit prima femeie de culoare în spațiu când a zburat la bordul navetei spațiale Endeavour în 1992.

Într-un interviu AP înainte de zbor, Jemison a spus că l-a urmărit pe Nichols la „Star Trek” tot timpul, adăugând că i-a plăcut serialul. Jemison l-a întâlnit în cele din urmă pe Nichols.

Nichols a fost obișnuită la convențiile și evenimentele „Star Trek” până la vârsta de 80 de ani, dar programul ei a devenit limitat începând cu 2018, când fiul ei a anunțat că are demență avansată.

Nichols a fost plasată în tutelă judiciară sub supravegherea fiului ei Johnson, care a spus că declinul ei psihic a făcut-o în imposibilitatea de a-și gestiona afacerile sau de a face apariții publice.

Unii, inclusiv managerii lui Nichols și prietena lui, producătorul de film și actrița Angelique Fawcett, s-au opus conservarii și au cerut mai mult acces la Nichols și la înregistrările mișcărilor financiare și de altă natură ale lui Johnson în numele său. Numele ei a fost invocat ocazional la mitingurile de la tribunal pentru a o elibera pe Britney Spears de sub tutela ei.

Dar instanța a fost întotdeauna de partea lui Johnson și, peste obiecțiile lui Fawcett, i-a permis să-l mute pe Nichols în New Mexico, unde a locuit cu el în ultimii săi ani.

___

Scriitorul de la Associated Press Entertainment, Andrew Dalton, a contribuit din Los Angeles. Fostul scriitor al personalului AP, Polly Anderson, a furnizat materiale biografice pentru acest raport.

.

Add Comment