Medicul a prescris un medicament pentru obezitate. Asigurătorul lui l-a numit „deşertăciune”.

Ozempic sau semaglutidă, la casa lui Maya Cohen, care a slăbit 54 de lire sterline folosind un medicament pentru care farmacia ei plătea 1.500 de dolari pe lună, la casa ei din Cape Elizabeth, Maine, pe 23 mai 2022. (Ryan David Brown/The New York Times )

Intrarea Mayei Cohen în lumea medicinei pentru obezitate a fost un șoc.

Disperată de greutatea ei, a văzut-o pe dr. Caroline Apovian, specialist în obezitate la Spitalul Brigham and Women’s, care i-a prescris Saxenda, un medicament de slăbit recent aprobat. Cohen, care are 55 de ani și locuiește în Cape Elizabeth, Maine, s-a grăbit să-l completeze.

Apoi a văzut prețul practicat de farmacia ei: 1.500 de dolari pe lună. Asigurătorul său l-a clasificat drept „medicament de vanitate” și nu l-a acoperit.

Abonați-vă la buletinul informativ The Morning of the New York Times

„Sunt tratată pentru obezitate”, se plânge ea asigurătorului ei, dar fără rezultat.

În timp ce Cohen a fost uluită de negarea asigurătorului ei, Apovian nu a fost. Ea spune că este un răspuns prea obișnuit din partea asigurătorilor atunci când prescriu medicamente pentru slăbire și răspunsul universal al planurilor de medicamente Medicare.

Specialiștii în obezitate disperă, dar speră că odată cu apariția medicamentelor extrem de eficiente, situația se va schimba.

Novo-Nordisk, producătorul medicamentului prescris de Apovian, și grupurile de susținere a pacienților au făcut lobby agresiv asigurătorilor să plătească pentru medicamentele de slăbit. De asemenea, au făcut lobby Congresului pentru a trece un proiect de lege care a languit în trei administrații care ar cere Medicare să plătească pentru medicamente.

Dar deocamdată, status quo-ul nu s-a schimbat.

Nimeni nu contestă problema – mai mult de 40% dintre americani suferă de obezitate, iar cei mai mulți au încercat în mod repetat să slăbească și să țină jos, dar fără rezultat. Mulți suferă de afecțiuni medicale legate de obezitate, inclusiv diabet, dureri articulare și de spate și boli de inimă, iar aceste afecțiuni se îmbunătățesc adesea odată cu pierderea în greutate.

„Dovezile sunt acum copleșitoare că există modificări fizice în căile de reglare a greutății care fac dificil pentru oameni să slăbească și să-și mențină pierderea în greutate”, a spus specialistul în pierderea în greutate Dr. Louis Aronne. Medicina Weill Cornell. „Nu este că nu ar avea testament. Ceva fizic îi reține.

Aronne și alți specialiști în medicina obezității subliniază că obezitatea este o boală cronică care trebuie tratată la fel de intens ca și bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea sau orice altă boală cronică. Dar, spun ei, acest lucru se întâmplă rar.

„Accesul la medicamente pentru tratamentul obezității este dezastruos în această țară”, a spus dr. Fatima Cody Stanford, specialist în medicina obezității la Massachusetts General Hospital și la Harvard Medical School.

Dar chiar dacă asigurătorul unui pacient acoperă medicamentele pentru pierderea în greutate, majoritatea medicilor nu sugerează medicamentele și majoritatea pacienților nu le solicită pentru că nu își dau seama că există opțiuni bune de tratament, a spus dr. Scott Kahan, un obezitate. specialist în medicină din Washington, D.C. Și, a adăugat el, chiar dacă medicii și pacienții știu că există medicamente aprobate de FDA, mulți cred că acestea sunt „periculoase sau prost studiate și că toată lumea își recapătă greutatea”.

Sistemul medical poartă mare parte din vină, a spus Stanford. Doar 1% dintre medicii din Statele Unite sunt instruiți în medicina obezității. „Este cea mai mare boală cronică a timpului nostru și nimeni nu învață despre ea”, a spus ea.

Datele privind consumul de droguri de către pacienți preced medicamentele mai noi, mai eficiente și mai sigure produse de Novo Nordisk și Eli Lilly. Totuși, medicii specializați în medicina obezității spun că se îndoiesc că numărul sa schimbat mult față de studiile anterioare care au descoperit că mai puțin de 1% dintre persoanele eligibile au primit unul dintre aceste medicamente. Acesta este aproximativ același procent ca și cei care au o intervenție chirurgicală bariatrică, pe care îl plătesc majoritatea asigurătorilor, inclusiv Medicare.

„Percepția este: „Dacă ești greoi, ieși din fire și încearcă mai mult”, a spus Kahan.

Și aceasta, adaugă el, este o percepție împărtășită de mulți pacienți, precum și de medici, ceea ce îi face să fie reticenți în a căuta ajutor medical sau medicamente eliberate pe bază de rețetă.

Apoi este problema cu care se confruntă Cohen: asigurătorii care nu acoperă medicamentele pentru slăbire.

Dar unii specialiști în obezitate au găsit o soluție ciudată pentru a obține un medicament Novo Nordisk eficient, dar scump pentru pacienții obezi, pentru care asigurătorii nu vor plăti.

Soluția exploatează ciudateniile în modul în care Novo Nordisk își comercializează medicamentele. Compania vinde un medicament, semaglutida, atât pentru diabet, cât și pentru obezitate. Ca medicament pentru diabet, se numește Ozempic și prețul său de listă este de 892 USD pentru patru săptămâni. Este ușor disponibil în farmacii, iar companiile de asigurări îl acoperă pentru persoanele cu diabet.

Novo Nordisk vinde două medicamente de slăbit din aceeași clasă în două doze – liraglutidă, cum ar fi Saxenda, și semaglutidă cu doze mai mari, mai eficiente, precum Wegovy. Prețul de listă – prețul de vânzare cu amănuntul sugerat – pentru ambele este de aproximativ 1.350 USD pe lună. Aceasta înseamnă că același medicament costă cu 51% mai mult dacă este utilizat pentru a trata obezitatea decât dacă este utilizat pentru diabet.

Dar, ca medicament pentru obezitate, este greu de găsit.

Nu numai că majoritatea asigurătorilor din SUA refuză să plătească pentru Saxenda sau Wegovy pentru că sunt medicamente de slăbit, dar proviziile Wegovy sunt atât de limitate încât compania a cerut medicilor să nu înceapă noi pacienți cu ele.

Eli Lilly are un medicament de slăbit similar și aparent mai puternic, tirzepatida, pe care speră să-l fie aprobat pentru persoanele obeze. A fost recent aprobat pentru tratarea diabetului zaharat sub numele de Mounjaro. Ca medicament pentru diabet, prețul său de vânzare cu amănuntul este de 974 USD pe lună.

Douglas Langa, vicepreședinte executiv Novo Nordisk, a declarat că problema de aprovizionare a lui Wegovy a fost cauzată de o problemă de producție care se așteaptă să fie rezolvată în cursul acestui an.

El a mai spus că diabetul și obezitatea sunt „categorii separate, piețe separate” pentru a explica diferența de preț dintre cele două medicamente ale companiilor care se bazează pe același medicament, semaglutida. El a spus că prețul lui Wegovy „reflectează eficacitatea și valoarea clinică în acest domeniu al nevoilor nesatisfăcute”.

Stanford era îngrozit.

„Este de necrezut”, a spus ea, adăugând că a fost o nedreptate gravă să taxăm oamenii mai mult pentru același medicament din cauza obezității lor. Ea se trezește într-o situație de nesuportat: se supără când și pacienții ei obezi sunt diabetici, deoarece asigurătorii lor plătesc pentru medicament.

Apovian spune că și ea se bucură când pacienții au glicemie crescută – și asta a rezolvat în cele din urmă problema lui Cohen.

Compania lui de asigurări ar acoperi Ozempic, dar nu ar acoperi Saxenda. Așa că a început să ia Ozempic, cu o coplătă de 70 de dolari pe lună.

Cohen – care avea 5 picioare înălțime și cântărea 192 de lire sterline când a văzut-o pe Apovian – a avut un răspuns dramatic la Ozempic. Ea a slăbit 54 de lire sterline și acum cântărește 138 de lire sterline. Talia ei, care era de 46 de inci, este acum de 33 de inci. Are mai multa energie si nu o doare articulatiile.

„Mi-a schimbat absolut viața”, a spus Cohen.

© 2022 The New York Times Company

Add Comment