Găsirea rădăcinilor biologice ale retragerii sociale patologice cunoscută sub numele de „Hikikomori”

Rezumat: Hikikomori este o tulburare de sănătate mintală identificată ca retragere socială patologică. Cercetătorii au descoperit o serie de biomarkeri de sânge asociați cu hikikomori.

Sursă: Universitatea Kyushu

Cercetătorii de la Universitatea Kyushu au identificat o serie de biomarkeri cheie ai retragerii sociale patologice, cunoscuți sub numele de hikikomori.

Pe baza constatărilor lor, echipa a reușit să facă distincția între indivizii sănătoși și pacienții hikikomori, precum și să determine severitatea afecțiunii.

Potrivit Ministerului japonez al Sănătății, Muncii și Bunăstării, hikikomori este o afecțiune în care indivizii nu își părăsesc casele și se izolează de societate și familie pentru o perioadă mai mare de șase luni.

Identificat și ca „retragere socială patologică”, se estimează că hikikomori afectează astăzi peste un milion de oameni din Japonia.

Deși identificat istoric ca un sindrom legat de cultura japoneză, dovezile din ultimele decenii au arătat că acesta devine un fenomen global, unii temându-se că pandemia de COVID-19 ar putea cataliza un val global de pacienți hikikomori.

În 2013, Spitalul Universitar Kyushu a înființat prima clinică din lume pentru cercetarea hikikomori, în speranța dezvoltării unor sisteme de sprijin pentru pacienți prin înțelegerea biologică, psihologică și socială a bolii.

Într-un raport publicat în Dialoguri în neuroștiința clinicăCercetătorul principal Takahiro A. Kato de la Facultatea de Științe Medicale a Universității Kyushu explică că, în timp ce bazele sociologice ale bolii sunt studiate cu atenție, rămân lacune semnificative în înțelegerea aspectelor biologice ale hikikomori.

“Boli mintale, cum ar fi depresia, schizofrenia și tulburarea de anxietate socială sunt uneori observate la indivizii hikikomori. Cu toate acestea, cercetările noastre anterioare arată că nu este atât de simplă și este o afecțiune complexă cu elemente psihiatrice și non-psihiatrice suprapuse”, explică Kato.

„Înțelegerea a ceea ce se întâmplă din punct de vedere biologic ne va ajuta foarte mult să identificăm și să tratăm hikikomori”.

Echipa a efectuat teste biochimice de sânge și a colectat date de metabolom plasmatic – molecule mici găsite în sânge, cum ar fi zaharuri, aminoacizi și proteine ​​- de la 42 de indivizi hikikomori nemedicați și le-a comparat cu datele a 41 de voluntari sănătoși. În total, au fost analizate date de la 127 de molecule.

„Unele dintre descoperirile noastre cheie au arătat că în sângele bărbaților cu hikikomori, nivelurile de ornitină și activitatea serică a arginazei au fost mai mari, în timp ce nivelurile de bilirubină și arginină au fost mai scăzute”, spune primul autor al articolului Daiki Setoyama.

„Atât la pacienții de sex masculin, cât și la femei, nivelurile de acilcarnitină cu lanț lung au fost mai mari. În plus, atunci când aceste date au fost analizate și clasificate în continuare, am reușit să distingem între indivizi sănătoși și hikikomori și chiar să prezicem severitatea acesteia.

Ornitina este un aminoacid produs din aminoacidul arginina folosind enzima arginază. Aceste molecule sunt vitale în multe funcții ale corpului, inclusiv în reglarea tensiunii arteriale și în ciclul ureei.

Bilirubina este produsă atunci când ficatul descompune celulele roșii din sânge și este adesea folosită ca un marker al funcției hepatice sănătoase. Pacienții cu depresie majoră și tulburări afective sezoniere au niveluri mai scăzute de bilirubină din sânge.

Deși identificat istoric ca un sindrom legat de cultura japoneză, dovezile din ultimele decenii au arătat că acesta devine un fenomen global, unii temându-se că pandemia de COVID-19 ar putea cataliza un val global de pacienți hikikomori. Imaginea este în domeniul public

În cele din urmă, acilcarnitinele joacă un rol important în furnizarea de energie a creierului. Nivelurile sale scad atunci când pacienții cu depresie iau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei.

Cu toate acestea, pacienții cu hikikomori diferă de pacienții cu depresie prin faptul că numai acilcarnitinele cu lanț lung sunt crescute în hikikomori, în timp ce acilcarnitinele cu lanț scurt rămân aceleași.

Potrivit lui Kato, „Identificarea biomarkerilor hikikomori este primul pas în descoperirea rădăcinilor biologice ale bolii și legarea acestora de severitatea acesteia. Sperăm că aceste descoperiri vor duce la tratamente specializate mai bune și sprijin pentru hikikomori. »

Vezi si

Aceasta arată o femeie așezată sub un copac

„Rămân multe întrebări, inclusiv înțelegerea cauzelor fundamentale ale acestor biomarkeri. Astăzi, hikikomori se răspândește în întreaga lume, așa că trebuie să realizăm sondaje internaționale pentru a înțelege asemănările și diferențele dintre pacienții hikikomori din întreaga lume”, conchide el.

Despre această știre de cercetare în psihologie

Autor: oficiu de presa
Sursă: Universitatea Kyushu
A lua legatura: Biroul de presă – Universitatea Kyushu
Imagine: Imaginea este în domeniul public

Cercetare originală: Acces liber.
„Semnături metabolice de sânge ale hikikomori, retragere socială patologică” de Daiki Setoyama și colab. Dialoguri în neuroștiința clinică


rezumat

Semnături metabolice din sânge ale hikikomori, retragere socială patologică

fundal

O formă severă de retragere socială patologică, „hikikomori”, a fost recunoscută în Japonia, răspândită în întreaga lume și a devenit o problemă de sănătate globală. Fiziopatologia hikikomori nu a fost clarificată, iar trăsăturile sale biologice rămân neexplorate.

Metode

Pacienți nemedicați cu hikikomori (nu= 42) și controale sănătoase (nu= 41) au fost recrutați. Au fost efectuate evaluări psihologice ale severității hikikomori și depresiei. Au fost efectuate teste biochimice de sânge și analiza metabolomului plasmatic. Pe baza informațiilor integrate, au fost create modele de învățare automată pentru a discrimina cazurile de hikikomori de controale sănătoase, pentru a prezice severitatea hikikomori, pentru a stratifica cazurile și pentru a identifica semnăturile metabolice care contribuie la fiecare tipar.

Rezultate

Nivelurile de acilcarnitină cu lanț lung au fost remarcabil mai mari la pacienții cu hikikomori; bilirubina, arginina, ornitina și arginaza serică au fost semnificativ diferite la bărbații cu hikikomori. Modelul pădurii aleatoriu discriminant a funcționat foarte bine, prezentând o zonă sub curba ROC de 0,854 (interval confidențial = 0,648–1,000). Pentru a prezice severitatea hikikomori, a fost creat cu succes un model de regresie PLS parțial cu cele mai mici pătrate, cu liniaritate ridicată și precizie practică. În plus, acidul uric din sânge și esterii de colesterol din plasmă au contribuit la stratificarea cazurilor.

concluzie

Aceste rezultate dezvăluie semnăturile metabolice din sânge ale hikikomori, care sunt esențiale pentru elucidarea fiziopatologiei hikikomori și, de asemenea, utile ca indice pentru a monitoriza progresul tratamentului pentru reabilitare.

Add Comment