De ce Square Enix și-a vândut studiourile de vest

Este posibil ca industria jocurilor de noroc să nu treacă o lună fără știri mari despre achiziții, dar cea mai recentă dintre acestea a fost surprinzătoare dintr-un alt motiv. Square Enix a vândut brusc toate studiourile sale de vest – Crystal Dynamics și Eidos – grupului Embracer. Aceasta include francize de mare profil precum Tomb Raider și Deus Ex. Mișcarea îl scoate în mare parte pe Square Enix din jocurile realizate în Occident, ținându-și pânzele cu un accent aparent pe propria sa dezvoltare japoneză internă. Analiștii spun pentru GameSpot că mutarea este oarecum o „durere de cap” din punct de vedere financiar, dar în cele din urmă se aliniază cu obiectivele sale pe termen lung de a slăbi organizația și de a căuta noi fluxuri de venituri.

Lewis Ward, director de cercetare în domeniul jocurilor la IDC, spune că creșterea veniturilor și câștigurile Square au fost decente în ultimele nouă luni, ceea ce ar fi putut determina compania să vândă „majoritatea dintre pietrele prețioase ale coroanei”. Dar apoi, spune el, prețul de vânzare a fost surprinzător de scăzut, dacă este cazul.

Lecture en cours: Les Gardiens de la Galaxie de Marvel – Bande-annonce de lancement

“Le problème que j’ai avec ce scénario, c’est que 300 millions de dollars pour une entreprise qui a généré bien plus de 2,4 milliards de dollars l’an dernier ne me semble pas du tout un gros gain”, a déclaré Ward. “Si Embracer jetait des tonnes d’argent sur leur chemin, il serait logique de vendre dans cette atmosphère de fusion et acquisition accrue, mais 300 millions de dollars me semblent être le prix à payer pour une entreprise en grande difficulté compte tenu de leurs récents résultats de revenus. C’est plus proche du rachat proposé d’Activision par Microsoft dans cette perspective. donc, il doit être plus à l’histoire que je viens de savoir à ce sujet aide à expliquer. il est un peu une tête-scratcher « .

Piers Harding-Rolls, qui dirige la recherche sur les jeux chez Ampere Analysis, y voit un moyen de réduire la taille de l’entreprise alors qu’elle poursuit certains de ses objectifs à long terme, et ses autres investissements l’ont peut-être rendue encore plus désireuse de vendre ces actifs. .

« Square Enix a cherché à se décharger de cette partie de ses activités de restructuration et de concentrer ses investissements », a déclaré Harding-Rolls. “Il a eu du mal à obtenir un succès commercial constant de ces studios, et il veut construire une organisation plus légère avec une croissance et des bénéfices plus convaincants pour ses actionnaires.

“En mettant de côté les moteurs de croissance à long terme qu’il a identifiés – IA, cloud et blockchain – cela rend Square Enix plus solide financièrement en tant qu’entreprise de jeux aujourd’hui. Compte tenu des investissements dans le pipeline, il a été confronté à la fabrication de jeux AAA à partir de ces studios au cours de la prochaine cinq ans, il était probablement désireux de vendre compte tenu de ses priorités. Cela signifiera inévitablement une certaine réorganisation dans les bureaux occidentaux qui ont des responsabilités sur tous les titres SE en Europe et en Amérique du Nord.

Square Enix a déclaré que la vente sera utilisé pour investir dans le blockchain, entre autres. Pendant ce temps, Ward a suggéré que ce fut un mouvement plus large vers Square Enix se recentrant sur son propre terrain. « On dirait que la place tire retour des efforts internationaux de développement et de recentrage sur la sortie de ses studios japonais », at-il dit. « Je pense que nous devons supposer qu’ils ont perdu des dizaines de millions de dollars sur les Avengers de Marvel en particulier. Cette vente de Crystal Dynamics et Eidos-Montréal peut être lu comme un drapeau blanc sur leurs incursions récentes dans le contenu sous licence Marvel puisque les deux personnes [studios’] Se pare că jocurile nu și-au îndeplinit obiectivele de vânzări anul trecut”.

Unul dintre motivele pentru care vânzarea ar putea să nu fie o surpriză uriașă este că pentru o mare parte a ultimului deceniu, Square Enix și-a dezvoltat o reputație pentru a face declarații publice că lansările sale occidentale au avut performanțe slabe. El a făcut aceste comentarii despre Tomb Raider, Marvel’s Avengers, Guardians of the Galaxy și divizia sa de jocuri mobile, printre altele. Deși Square Enix nu și-a detaliat niciodată proiecțiile exacte pentru a evalua cât de departe au eșuat aceste diferite eforturi, s-a înțeles că compania era nemulțumită de investițiile sale occidentale.

Între timp, nu face decât să extindă portofoliul Grupului Embracer, compania care își cumpără rapid drumul spre a deveni un mega-editor cu tone de proprietăți de profil.

„Credeam că Tencent a fost într-o fuziuni și achiziții până când am fost în studiourile Appetite Game Review ale Embracer Group în ultimii ani!” spuse Ward. „Cred că sunt foarte optimiști în ceea ce privește creșterea jocului în următorii câțiva ani și, prin urmare, sunt agresivi în cumpărarea de studiouri despre care cred că au un pedigree puternic și, fără îndoială, au niște proiecte interesante în viitor. lucrările.

Harding-Rolls a spus că Embracer s-a pus într-o poziție bună pentru a recupera mai mult decât investiția sa, deși poate dura ceva timp pentru ca această rentabilitate a investiției să ajungă, în funcție de stadiul proiectelor în derulare.

„Embracer se confruntă cu investiții substanțiale în aceste studiouri de-a lungul mai multor ani înainte de a vedea o rentabilitate semnificativă a investiției, dar a adăugat, de asemenea, o colecție puternică de proprietate intelectuală și francize, cu o potențială valoare viitoare, care ar putea eclipsa cu ușurință cei 300 de milioane de dolari investiți dacă va avea succes”, Harding. – S-au menționat rulourile. „Există un avantaj, dar un risc de investiție asociat cu acest lucru. Lipsa expertizei în domeniul jocurilor de servicii, cu excepția Marvel’s Avengers, va fi cântărit față de prețul negociat”.

GameSpot poate câștiga un comision pentru ofertele de vânzare cu amănuntul.

Add Comment