Cox: La fel ca Ancelotti, Guardiola a avut succes în înlocuirile sale. Nu ar fi putut face mult mai mult

Chiar și după standardele semifinalelor Ligii Campionilor, cea mai plină de acțiune și cea mai dramatică etapă din orice competiție din fotbalul modern, revenirea lui Real Madrid împotriva lui Manchester City aseară a fost cu adevărat extraordinară.

Timp de 85 de minute la Bernabeu, City a fost în mare măsură clar și părea pregătit să înregistreze o victorie controlată cu 1-0, care îi va duce în finala împotriva lui Liverpool pe 28 mai. Apoi, dintr-o dată, un blitz târziu i-a văzut pe campionii Spaniei marcand două goluri, ambele lui Rodrygo și la 5-5 la general, avântul a fost cu Madridul. Nu a fost o surpriză că au deschis scorul în prelungiri și nu a fost o surpriză că au ținut. Orașul a fost șocat.

Este posibil să înțelegem un final atât de haotic? Să vedem.

În primul rând, antrenorul lui Madrid, Carlo Ancelotti, a pariat la momentul potrivit, ceea ce ar fi fost adevărat chiar dacă nu și-ar fi lansat improbabila revenire. Un joc deschis timp de 90 de minute l-ar fi favorizat pe City – așa cum a făcut-o săptămâna trecută prima manșă cu șapte goluri. Ancelotti a menținut în mare măsură cursul în primele trei sferturi ale acestuia. Apoi l-a prezentat pe extrema dreaptă Rodrygo mijlocașului Toni Kroos în minutul 68, în timp ce Madridul căuta un gol.

Problema a fost însă că mijlocul lui Ancelotti era oarecum dezorganizat. Federico Valverde a căzut la mijloc, dar în exemplul de mai jos părea că Luka Modric va juca rolul mai profund, cu Casemiro mai în stânga. Poate a fost doar un eveniment temporar…

…dar nu a existat absolut nicio organizare minute mai târziu, când înlocuitorul City Ilkay Gundogan a fost autorizat să tragă o pasă prin mijlocul terenului către Bernardo Silva…

… care a avut oceane de spațiu pentru a muta mingea înainte și l-a pregătit pe Riyad Mahrez pentru ceea ce părea a fi obiectivul decisiv al întâlnirii.

Interesant este că iată o situație aproape identică câteva minute mai târziu – doar că de această dată Gundogan este presat corespunzător de Valverde.

Și, între cele două incidente, Ancelotti făcuse alte schimbări, Madridul cerând acum două goluri.

După ce l-a scos deja pe Kroos, Ancelotti a ajuns să-i sacrifice pe ceilalți doi mijlocași titulari, Modric și Casemiro, în minutul 75. L-a adus pe Eduardo Camavinga să joace într-un dublu pivot alături de Valverde, cu Marco Asensio prezentat ca al patrulea atacant.

Din nou, el nu a atacat puternic mai devreme, ceea ce ar fi jucat în mâinile lui City. Ancelotti a transformat asta într-un joc de baschet doar odată ce Madridul a avut nevoie de două goluri pentru a reveni acolo.

Camavinga și Valverde reprezintă cei mai energici doi mijlocași ai lui Madrid și, deși a existat cu siguranță o lipsă de structură în partea gazdă, cel puțin mijlocașii lor au putut acoperi terenul. Iată situația de mai sus prezentată diferit – Valverde are energia să-l împingă și să-l forțeze pe Gundogan înapoi…

… apoi fugi înapoi să-l deposedeze pe Jack Grealish în propria sa jumătate.

Madridul era în zdrențuri, dar tocmai era pe cale să o facă să funcționeze.

Oleksandr Zinchenko fusese introdus doar pentru că Kyle Walker era accidentat, ucraineanul jucând la fundaș stânga, iar Joao Cancelo schimbând flancurile pentru a-l înlocui pe Walker. Iar Zinchenko, nu cel mai de încredere fundaș al lui City, s-a trezit bombardat în ultimele etape de agresiunea lui Dani Carvajal, care a îndurat o campanie grea dar a produs o explozie de energie care a ieșit de nicăieri pentru a juca un rol crucial în această a doua repriză.

Carvajal crease deja cea mai bună șansă a lui Madrid din noaptea de până acum, o centrare scăzută către Vinicius Junior în primele secunde ale reprizei secunde, iar prezența sa constantă pe suprapunere i-a creat probleme lui Zinchenko, acesta fiind nevoit să-l urmărească pe el și pe Rodrygo. .

Dar poziționarea agresivă a lui Carvajal aproape că a pierdut jocul. A împins prea târziu pentru a-l opri pe Zinchenko aici, ceea ce a însemnat că fundașul stânga al orașului ar putea juca pasa lui Gundogan către Grealish, un înlocuitor în minutul 78 al lui Gabriel Jesus…

… care ar putea ataca exteriorul lui Eder Militao, deja pe cartonaș galben pentru un fault asupra lui.

Doar o depășire remarcabilă de la linia de poartă a lui Ferland Mendy l-a împiedicat pe City să preia conducerea cu 6-3, cu doar trei minute de timp regulamentar rămase.

Doar 30 de secunde mai târziu, a existat în esență aceeași situație.

Carvajal a fost încă în ofsaid, Grealish a atacat din nou în afara Militao și Thibaut Courtois a făcut o salvare minunată cu piciorul stâng pentru a refuza. Grealish nu a marcat deloc, dar Guardiola a efectuat clar schimbarea.


(Foto: Michael Regan/Getty Images)

Dar Madrid a tot venit, mai ales prin Carvajal. Cu puțin timp înainte de primul gol al gazdelor, a trecut de Zinchenko pentru a trimite o minge mică prin suprafața de pedeapsă.

Dar cel mai interesant lucru aici este că, cu Madridul pregătit să bombardeze suprafața de pedeapsă a lui City cu mingi aeriene, atacantul central Karim Benzema a căzut într-o poziție foarte adâncă pe partea dreaptă pentru a crea un triunghi de pase cu Militao care îl pune pe Carvajal. în spate.

Apoi, când centrarea lui Carvajal a fost respinsă 15 secunde mai târziu, Benzema a centrat pe cealaltă parte a terenului, încercând din nou să fie destinatarul unei aruncări de la margine.

De data asta, glonțul nu vine în direcția lui…

…dar această poziționare, în afara Cancelo, oferă o țintă pentru centrarea adâncă a lui Camavinga…

… și Benzema transformă careul de minge într-o careu de șase metri pentru ca Rodrygo să transforme.

De asemenea, merită subliniat că Guardiola l-a introdus, până la această etapă, pe Fernandinho ca un fel de fundaș central bonus, parțial pentru a contracara prezența lui Rodrygo în provocările pe teren. Guardiola nu ar fi putut face mult mai mult pentru a proteja poarta lui City.

Dar asta nu a fost suficient – ​​pentru că, în timpul opririi, Carvajal a trimis din nou o centrare, care l-a dezaflat pe Asensio și a fost capat de Rodrygo. Din nou, City a avut corpuri mai mult decât suficiente în suprafața de pedeapsă pentru a face față.

Și apoi în prelungiri, care a fost câștigată în mare parte de Camavinga care a observat spațiul din dreapta terenului și a primit această pasă de la Courtois…

… înainte de a rula mingea 50 de metri și apoi i-a pus-o lui Rodrygo, a cărui minge scăzută peste careu către Benzema la tentat pe Ruben Dias să facă un fault stângaci. Benzema, ca întotdeauna, a fost câștigătoarea meciului pe loc.

Ambii manageri și-au făcut bine schimbările.

Ancelotti nu a deschis prea devreme.

El l-a prezentat pe Rodrygo pentru o amenințare suplimentară de atac, iar brazilianul a marcat de două ori. Și-a schimbat complet costumul de mijloc, sacrificând experiența și controlul pentru energie pură, care s-a dovedit crucială în fazele finale.

Dar Guardiola a făcut și câteva schimbări inteligente.

Gundogan a jucat pasa vitală pentru poarta lui City. Pe partea stângă, Grealish a fost aproape de a face scorul de 6-3 de două ori, ceea ce, chiar și pentru această madridă a escapologilor, ar fi fost cu siguranță un ridicător de cortină. Introducerea lui Fernandinho a avut sens pentru a apăra careul.

Altceva nu ar fi putut face.

Jocurile sunt modelate de manageri, dar decise de jucători. Aseară a fost un prim exemplu.

.

Add Comment